7 ontwikkelingen waar u op moet letten voor een goede voorbereiding op 2021

7 ontwikkelingen waar u op moet letten voor een goede voorbereiding op 2021

 

Ondanks dat de wereld door de coronacrisis lijkt stil te staan, staan de ontwikkelingen op het gebied van HR, salarissen en loonheffingen dat niet. Het is dus belangrijk om goed voorbereid zijn op het nieuwe jaar! De belangrijkste ontwikkelingen zetten we voor u even op een rij.

#1 Bijtelling elektrische auto

De bijtelling voor elektrische auto’s gaat met ingang van 1 januari 2021 van 8% naar 12% over de eerste 40.000 euro. Is de auto duurder? Dan geldt over het meerdere een bijtellingspercentage van 22%. In de komende jaren zal het bijtellingspercentage verder oplopen tot 22% in 2023.

#2 Vrije ruimte WKR

In 2020 heeft de overheid de vrije ruimte in de werkkostenregeling tijdelijk verhoogd naar 3% om wat extra’s te kunnen doen voor werknemers tijdens de coronacrisis. Met ingang van 1 januari 2021 wordt de vrije ruimte weer teruggezet naar 1,7% over een loonsom van €400.000,-. De vrije ruimte over het meerdere wordt zelfs verlaagd van 1,2% naar 1,18%.

#3 Reiskostenvergoeding

De coronacrisis heeft ook invloed op ons reisgedrag. Thuiswerken is de norm en dat betekent minder reisbewegingen. Om de administratieve last voor de ondernemer te beperken, heeft de Belastingdienst besloten de vaste reiskostenvergoeding in 2020 te laten voor wat het is. Met ingang van 1 februari 2021 komt hier verandering in. Het reisgedrag van werknemers moet vanaf februari 2021 opnieuw in kaart worden gebracht. De reiskostenvergoeding is alleen onbelast voor de werkelijke reisdagen. Wordt er toch meer uitbetaald, dan komen deze kosten ten laste van de vrije ruimte.

#4 BIK

Blijven investeren: het kabinet trekt veel regelingen uit de kast om ook tijdens de coronacrisis investeringen te stimuleren. De Baangerelateerde Investeringskorting is in het belastingplan van 2021 gepresenteerd. De regeling geldt voor investeringsverplichtingen die op of na 1 oktober 2020 zijn ingegaan. Het aanvragen van de korting is mogelijk vanaf september 2021. Zodra de RVO de aanvraag heeft goedgekeurd, kan de korting worden verrekend met de af te dragen loonheffingen. Voor investeringen tot € 5.000.000,- geldt een korting tot 3%. Plan uw investering dus in 2021!

#5 Transitievergoeding

De transitievergoeding blijkt een hoge kostenpost bij bedrijfsbeëindiging wegens pensioen, ziekte of overlijden van de ondernemer. Met ingang van het nieuwe jaar is het mogelijk een compensatie aan te vragen voor de transitievergoeding. Aan elke regeling zijn voorwaarden verbonden, laat u dus goed informeren. De maximale transitievergoeding wordt aangepast van € 83.000,- naar € 84.000,- of maximaal een jaarsalaris als het salaris hoger is dan de maximale transitievergoeding.

#6 Scholing voor (ex-)werknemers

De huidige crisis benadrukt dat flexibiliteit en scholing van werknemers belangrijker is dan ooit. Zo heeft de overheid verschillende subsidies beschikbaar gesteld om scholing en ontwikkeling van (ex)werknemers mogelijk te maken. Ja, dat leest u goed: ook voor ex-werknemers! Vanaf 2021 kunnen werkgevers de scholingskosten van ex-werknemers onbelast vergoeden. Dit geldt alleen voor het volgen van een opleiding of studie met het oog op generen van inkomen.

#7 Noodmaatregelen corona

Er kan nog steeds gerekend worden op steun vanuit de overheid om de klappen van de coronacrisis op te vangen. De bijstand voor zelfstandige ondernemers (TOZO) loopt door tot en met 30 juni 2021 alsook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De NOW 3 geldt tot 1 juli 2021. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan om betalingsregelingen te treffen bij de Belastingdienst voor openstaande belastingschulden.

Al met al kijken we terug op een bewogen jaar en zal 2021 er ook een worden vol onzekerheden en verrassingen. Maar geen verrassingen op het gebied van HR, salarissen en loonheffingen als het aan ons ligt.

Namens Cirqon wensen wij u een fijn en gezond 2021!

Meer actueel nieuws


Verdieping WAB na eerste informatiebijeenkomst in december 2019arbeidsbemiddeling Informatief en interactief evenement over de Wet Arbeidsmarkt in Balans op dinsdag 22 september Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)… Lees meer
Strategisch partnership Cirqon en Tjellens Cirqon - een leven dat werkt! en Tjellens Loopbaan Professionals - Gini Solutions zijn een strategisch partnership overeen gekomen. Dit strategisch partnership komt tot uitdrukking… Lees meer
Tom’s Business Blow Out: Lancering Cirqon Qwip uit Hengelo ziet het. Grote kans dat u het zelf ook al merkt. Er dient zich een nieuwe arbeidsmarkt aan. Een arbeidsmarkt van samenwerking. Van… Lees meer